top of page

Je bent hier: Home / Wat is Hartspraak?

Wat is Hartspraak?

 

Hartspraak is mijn persoonlijke integratie van

 

  • Spirituele psychologie

  • Lichaams- en ademwerk

  • Werken met het “innerlijke kind”

  • Inner-Voice Dialogue

  • Geweldloze communicatie

 

In 1973 kwam ik tijdens mijn psychologiestudie in contact met het werk van Hans Korteweg (ITIP) en het lichaamswerk van Alexander Lowen (Bio-energetica). Een paar jaar later leerde ik de spirituele concepten van John en Eva Pierrakos (Padwerk) kennen en kwam ik tot de conclusie, dat psychologie en psychotherapie voor mij alleen op een spirituele basis beoefend kunnen worden, omdat beiden elkaar nodig hebben om “zinvol” te zijn.

Nadat ik 5 jaar van Hans Korteweg geleerd en met hem samengewerkt had, kreeg ik de lezingen van Eva Pierrakos in handen. Zij was een medium en gaf sinds 1956 in New York mediale lezingen. Voor het eerst in mijn leven vond ik antwoorden op levensvragen zoals “Waarom leef ik?” en “Wat is de zin van de pijn in mijn leven?”.

 

Ik besloot Eva persoonlijk te willen leren kennen en ging naar Amerika, waar ze samen met John, haar echtgenoot, “The Center of the living Force” leidde. Dit was een centrum waar een internationale gemeenschap, zowel met haar psychologische en spirituele lezingen als met core-energetics (lichaamswerk) werkte. Tijdens een driejarige helperschapsopleiding, begon ik Eva’s lezingen te vertalen en bracht ik het Padwerk samen met anderen, die ik in mijn opleiding ontmoet had, naar Nederland en Duitsland.

Een tweede les die ik toen leerde was, dat alleen dat wat ik kan voelen geheeld kan worden. Ideeën alleen helpen me niet om mijn problemen op te lossen. Pas als ik mijn behoeftes en wensen kan voelen, worden mijn handelingen daardoor bezield. Maar zonder lichaamsbewustzijn is er geen plaats voor gevoelens; bio-energetische oefeningen en ademwerk brachten verdrongen gevoelens naar boven en losten lichamelijke en psychologische blokkades op. Deze les was een variatie op “Wie niet horen wil, moet voelen”.

Als 7-jarige vroeg ik me al af: "Als God de aarde geschapen heeft, wie heeft dan God geschapen?” Ieder mens zoekt bewust of onbewust naar de zin van zijn bestaan; dilemma’s, problemen, verlies en angst, vragen om antwoorden. Aan het eind van mijn opleiding in Amerika verloor ik door een tragisch ongeval mijn zoon Stefan op 4-jarige leeftijd. Ik viel in een diep gat, waar ik alleen met veel steun en liefde van anderen uit kon komen. Het pantser rond mijn hart werd opengebroken. Toen leerde ik, dat het delen van je kwetsbaarheid en het toelaten van hulp van anderen, het hart kan openen en bevrijden. Dit werd mijn volgende les.

Met vallen en opstaan is me duidelijk geworden dat het leven, mijn leven, een school voor mijn hart en ziel is. Wanneer ik bereid ben om alles onder ogen te zien en me voor mijn waarheid te openen en wanneer ik daarbij de hulp van anderen toelaat en mijn trots en angst loslaat, kan uit pijn en conflict, inzicht en zingeving komen. Dan kan achter een dilemma de verborgen waarheid zichtbaar worden. Dan kunnen uit depressie en verdriet, bezieling en contact ontstaan en uit eenzaamheid en isolatie, verbinding en communicatie.

Ik wil je graag uitnodigen om samen met ons, te leren leven en werken vanuit bezieling, vanuit je hart!  

Martien Janssen

Workshop 1  Workshop 2   Workshop 3   Workshop 4   Workshop 5   Workshop 6  Workshop 7

bottom of page