Je bent hier: Home / Activiteiten / Je kind komt thuis

autonomy-640x400-c-default.jpg

Vind je autonomieprogramma

 

Workshop 5

1-2 oktober 2022

Welk voorbeeld hebben je ouders je gegeven over het thema zelfstandigheid en autonomie? Hoe goed hebben je ouders je behoefte aan autonomie vervuld? We gaan onderzoeken hoe goed jouw ouders je autonomie hebben bevorderd of belemmerd, of misschien hebben ze te vroeg te veel autonomie van je verwacht.

Onze hele ontwikkeling is erop gericht om ons steeds onafhankelijker en autonomer te maken. Het doel is dat wij als jongvolwassenen een zelfstandig leven kunnen leiden, volledig autonoom en los van onze ouders. Om ons daarop voor te bereiden worden de beïnvloedingsmogelijkheden van het kind steeds groter naarmate het opgroeit: het leert grijpen, kruipen, lopen, spreken, en zijn actieradius wordt steeds groter. Maar tegelijkertijd speelt ook de behoefte aan binding van het opgroeiende kind een heel belangrijke rol: in het begin als baby ontstaat er de hechting aan de ouders, gevolgd door de hechting aan de rest van het gezin, zoals broers en zussen en grootouders. Op school wordt het referentiekader uitgebreid met leerkrachten en vrienden. In de puberteit worden meestal de eerste stappen op het liefdespad gezet.

Autonomie binnen de relatie is even belangrijk als de gehechte verbinding met je partner. Hoe vrij voel jij je in een relatie, in je leven, op je werk? Hoe gingen je ouders met je woede om? Hoe ga jij met je grenzen om?  Welke positieve en negatieve overtuigingen heb je geleerd met betrekking tot autonomie? Hoe ervaar je nabijheid en vrijheid in een relatie?

En als je momenteel niet in een relatie bent: Wat is hiervoor de reden?.

Ook gaan we dieper in op het thema van de verlatingsangst versus bindingsangst.

 

Intro Workshop  Workshop 1   Workshop 2   Workshop 3   Workshop 4   Workshop 5  Workshop 6