Je bent hier: Home / Activiteiten / Gesprekken met je hart

de-zitting-disipointed-van-de-jongen-20796295.jpg

 Zelfbewustzijn

versus een gering gevoel van eigenwaarde 

 

WORKSHOP 1

16-17 oktober 2021

 

Was ik maar zelfverzekerder! Wie heeft dat niet op een of ander moment gewenst? Mensen met een sterk zelfbewustzijn hebben een hoge gezonde dunk van zichzelf, zijn optimistisch en staan op gelijke voet met de mensen om hen heen. Eigenwaarde is bepalend voor ons levensgevoel, voor het verloop van onze relaties en voor onze geestelijke en lichamelijke gezondheid. Een gering gevoel van eigenwaarde is geen onveranderlijke lotsbestemming. Eigenwaarde gaat vooraf aan zelfliefde.

Zelfliefde is een belangrijke basis voor een vervuld leven. Maar de poging om van jezelf te houden via affirmaties voor de spiegel loopt vaak averechts af. In feite wordt je op deze manier pas bewust hoe weinig je van jezelf houd. In deze cursus leer je hoe zelfliefde en eigenwaarde opbloeien door het werken met je schaduwkind en waarom je jezelf niet hoeft aan te praten om naakt voor de spiegel staande van jezelf te gaan houden.

Ook uitspraken als "alleen wie van zichzelf houdt kan van anderen houden" of "wie niet van zichzelf houdt kan niet bemind worden" beschouw ik als zeer kritisch. Vaak genoeg is het de liefde van een ander die ons helpt oude wonden te helen en onszelf in een beter licht te zien.

 

Iemand die zelfbewust is accepteert zichzelf, ook in zijn zwakheden. Iemand met weinig zelfbewustzijn kan daarentegen ten eerste zijn zwakheden niet accepteren, neemt ten tweede zijn zwakheden te serieus en neemt ten derde zwakheden in zichzelf waar, die niemand anders dan hijzelf ziet.

 

Hoe ga ik met mijn zwakheden om? Waar maak ik mezelf te klein? En waar maak ik mezelf als compensatie hiervoor te groot? Welke rol spelen schuld en schaamte in mijn leven en hoe kan ik mijn kwaliteiten meer gaan leven? Van mezelf gaan houden .betekent op de eerste plaats zelf-acceptatie, welke tot een gevoel van eigenwaarde leidt. En op dit fundament is eigenliefde vanzelfsprekend en moeiteloos.

 

Intro Workshop  Workshop 1   Workshop 2   Workshop 3   Workshop 4   Workshop 5  Workshop 6