top of page

Je bent hier: Home / Activiteiten /  Masochistische Masker

lijden en geluk.png

Lijden en geluk

Het masochistische masker::

verborgen expressie

 

Workshop 6

1-2 oktober 2022

‌De ontdekking van het woordje nee speelt in de volgende fase, waar het gaat om zelfbeschikking over zijn lichaam, over wat erin komt en eruit gaat. Mogen knoeien met zijn eten, de tijd krijgen om zindelijk te worden, genieten van het zo veel mogelijk ‘ikke zelf’ doen.

Het is de fase waarin het kind in het klein de autonomie over lijf en leven ervaart. Als hier druk op komt, verliest het de vrijheid in zijn zelfexpressie. Iemand met een masochistische structuur herkent zich in dit thema: worstelen met het erkennen van behoeften en er in vrijheid uiting aan geven.

  • Het thema van de masochistische structuur is moeite met zelfexpressie. Het is lastig om een balans te vinden in aandacht voor het lijden van de ander en ruimte maken voor zijn eigen geluk. Plezier roept al snel schuld op dat overdekt wordt met voortdurend onder druk staan. Een andere benaming voor dit patroon is de opofferende structuur. Het masker is de onwillige verdrager; de transformatie is de vrije dienaar.

 

Op het dak van het koninklijk paleis in Amsterdam staat het marmeren beeld van Atlas, een sterke gestalte met zijn schouders gebogen. Moeizaam torst hij de wereld op zijn rug. Toch zou hij niet opgelucht zijn als je hem van zijn last bevrijdde. Hij voelt het als zijn diepste taak om de aardbol in zijn volle omvang met zich mee te dragen.

Dat de wereld naast licht ook schaduw kent en een confrontatie is met lijden en schuldeis, is een volgend thema, gekoppeld aan de masochistische structuur. Ergens gaan het plezier en de vrije expressie verloren; daarvoor in de plaats komen plichtsbesef en zwaarte. De vrije keus hierin lijkt te ontbreken.

Workshop 1  Workshop 2   Workshop 3   Workshop 4   Workshop 5   Workshop 6  Workshop 7

bottom of page