top of page

Je bent hier: Home / Activiteiten / Psychopatische Masker

kracht en kwetsbaarheid

Kracht en kwetsbaarheid

 

Het psychopathische Masker:

wantrouwen als houvast

 

workshop 5

8-9 juli 2023

 

In dezelfde ontwikkelingsfase bouwt het kind aan zijn zelfstandigheid en kan het als dat nodig is weer op zijn ouders terugvallen. Zo verovert het vrijheid vanuit de rugdekking om hem heen. Als het door omstandigheden gedwongen op zijn tenen loopt en op zichzelf is aangewezen, dan beïnvloedt dit zijn vertrouwen in de ander en leert het zichzelf te overschatten. Dit thema hoort bij de psychopathische structuur: de balans tussen zelfstandigheid en kwetsbaarheid vanuit vertrouwen in de relatie.

Toen hij een tijdje na de echtscheiding zelf met zijn broertje naar zijn vader mocht, was er niemand op het station om ze op te halen. Samen stonden ze daar in een vreemde stad. Hij, met zijn twaalf jaar de oudste, regelde met de jongste aan de hand een taxi. In het huis troffen ze hun vader dronken aan. De volgende keer was het net zo. Daarna rekende hij nergens meer op. Het was hoe het was. Vanaf dat moment was in zijn jongensogen het besluit te lezen dat hij voortaan alleen op zichzelf zou terugvallen. Het vertrouwen in de relatie vader-zoon was aan de basis beschadigd. Hij wist toen nog niet hoe lang het zou duren voor hij ooit weer een 'kleine jongen' zou durven zijn en vrijuit naar een ander zou opkijken.

  • Iemand met een psychopathische structuur zoekt zijn houvast in een houding van overwicht en “macht”. In die uitstraling van kracht miskent hij zijn beschaamde vertrouwen in de ander, zijn kwetsbaarheid en behoefte aan steun. Een andere naam hiervoor is de wantrouwende structuur met als masker de baasspeler; de transformatie is het beeld van de krijger.

 

Dan komt er het besef dat de ander ook tegenstander, vijand of vreemde kan zijn: hij ontdekt de altijd aanwezige mogelijkheid tot beschaamd worden in zijn vertrouwen. Een beschermingsmechanisme is zich groot houden of boven zijn macht reiken. In uiterste consequentie is dat het thema van de psychopathische karakterstructuur: de omgang met het wantrouwen naar de ander.

Workshop 1  Workshop 2   Workshop 3   Workshop 4   Workshop 5   Workshop 6  Workshop 7

bottom of page