top of page

Je bent hier: Home / Activiteiten / Samen en Apart

samen en apart.png

Samen en apart

 

Het Symbiotische Masker:

de angst om op zichzelf te staan

 

Workshop 4

27-28 mei 2023

In de fase hierna speelt het thema zelfstandig worden en zelfvertrouwen opbouwen. Het kind experimenteert met op eigen benen staan, maar zoekt bij onveilige gevoelens direct weer toenadering tot de ouders. Dit vraagt om in vrijheid voldoende lang mogen oefenen: zelf een steile trap mogen beklimmen, builen mogen oplopen en de vrijheid krijgen om op een driewielertje in gedachten helemaal naar China te fietsen. De peuter verinnerlijkt de angst van zijn ouders bij zijn eerste stappen naar zelfstandigheid. Dit is het thema van de symbiotische structuur: mag ik me losmaken uit de verbinding en autonoom worden.

In dezelfde ontwikkelingsfase bouwt het kind aan zijn zelfstandigheid en kan het als dat nodig is weer op zijn ouders terugvallen. Zo verovert het vrijheid vanuit de rugdekking om hem heen. Als het door omstandigheden gedwongen op zijn tenen loopt en op zichzelf is aangewezen, dan beïnvloedt dit zijn vertrouwen in de ander en leert het zichzelf te overschatten. Dit thema hoort bij de psychopathische structuur: de balans tussen zelfstandigheid en kwetsbaarheid vanuit vertrouwen in de relatie.

"In een nieuwe omgeving kan ik me zo invoegen. In mijn werk als vertegen­woordiger is dat een voordeel. Ik merk direct hoe het klimaat is en waar bij mensen de ingang zit. Het is alsof ik een sensor in me draag. Als kind heb ik me zo heel wat keren gered. We zijn zo vaak verhuisd en telkens kwam ik weer op een vreemde school terecht. Mijn broer vocht zich er in, ik deed het op mijn manier: als een kameleon."

  • Symbiotische thematiek verwijst naar het maar in geringe mate weet hebben van een identiteitsgevoel of ego-beleving. De moeite met individualiteit en eigen keuzes maken wordt gemaskeerd door mee te bewegen op de energie van de ander. Het is het patroon van de versmeltende structuur. Het masker wordt wel de vervloeiende genoemd, de transformatie is de verbinder.

 

Vervolgens wordt iemand zich bewust van de consequentie van de verbroken eenheid in de relatie. Hij komt de 'tweezaamheid' tegen, het onderscheid tussen zichzelf en de ander. De uitdaging is om op eigen benen te staan en individu te worden. Iemand met een symbiotische structuur verkent het thema van autonomie; hij ervaart tot op het bot dat ieder in wezen op zichzelf staat.

Workshop 1  Workshop 2   Workshop 3   Workshop 4   Workshop 5   Workshop 6  Workshop 7

bottom of page