top of page

Je bent hier: Home / Activiteiten / Orale Masker

vervulling en tekort

 vervulling en tekort

 

Het orale Masker:

over verlangen en nooit genoeg

 

WORKSHOP 3

15-16 april 2023

‌In de fase tussen 0 en ongeveer 7 jaar krijgt een kind al met basale levensthema’s te maken. Rond zijn geboorte, eigenlijk al tijdens de zwangerschap en in zijn eerste levensmaanden, doet het zijn eerste ervaringen op met het welkom op aarde. Het kind beleeft aan zichzelf of het er graag wil zijn of niet. Zijn belangrijkste behoeften zijn omhulling en veiligheid. Een zware bevalling, een krap geboortekanaal, de eerste weken in de couveuse of angstige ervaringen van de moeder tijdens de zwangerschap beïnvloeden zijn gevoel van welkom en het kunnen landen in zijn lichaam en in de wereld.

Het sprookje van 'Pannetje kook' roept in de kleuterklas altijd een sfeer van diepe tevredenheid op. Met warme wangen en glinsterende ogen luisteren de kinderen als juf vertelt: Er was eens een dorpje . .. Als in het verloop van het verhaal een oneindige hoeveelheid pap het dorpspleintje en alle omringende wegen bedekt, roept dit een lichte schrik maar vooral een oneindige voldaanheid op. Er is genoeg, meer dan genoeg - voor iedereen en elk voor zich.

  • De kernvraag van de schizoïde mens is of hij er mag zijn. Dit vertaalt zich in het maar ten dele bewonen van zijn lichaam en het gevoel van een vreemdeling op aarde zijn, alsof hij geen thuis heeft te midden van mensen. De pijnlijke vraag of hij wel welkom is, verstopt hij door zich innerlijk terug te trekken, te vluchten in afwezigheid of zijn bijzonderheid te benadrukken. Een andere naam voor dit patroon is de afwezige structuur. Het masker is dat van de buitenstaander; de dromer is het transformatiebeeld.

 

Vanuit een groter perspectief is het eerste levensthema dat een mens ontmoet de ontdekking dat de aarde een ander élement is dan de hemel Het zich schuren aan de onvolmaakte aardse realiteit is een thema dat specifiek wordt uitgewerkt door iemand met een schizoïde structuur. Uit alle macht probeert hij de pijn te ontlopen van het onderscheid tussen de lichtheid van de hemelen en de zwaarte van de aarde.

Workshop 1  Workshop 2   Workshop 3   Workshop 4   Workshop 5   Workshop 6  Workshop 7 

bottom of page