top of page

Je bent hier: Home / Activiteiten / Schizoïde Masker

hemel en aarde

 

 hemel en aarde

 

Het schizoïde Masker:

het dilemma tussen thuiszijn en zwerven

 

WORKSHOP 2

4-5 maart 2023

"Mijn belangrijkste thema is op aarde te blijven. Ik ga in mijn eigen gedachte­wereld, ben ergens anders en hoor op de achtergrond wat zich afspeelt, maar ik ben niet aanwezig. Ik kan in een groep bijna onzichtbaar worden, soms kunnen mensen mij zich nauwelijks herinneren."

"Sinds een tijdje weet ik ook wat er lichamelijk gebeurt als ik me terugtrek uit het contact: ik doe mijn hoofd iets naar achteren en mijn kin wat om­hoog. Anderen zeggen dat mijn ogen dan wazig staan of staren; mijn gezicht wordt bleek. Ik voel zelf dat ik koude handen krijg."

In de fase tussen 0 en ongeveer 7 jaar krijgt een kind al met basale levensthema’s te maken. Rond zijn geboorte, eigenlijk al tijdens de zwangerschap en in zijn eerste levensmaanden, doet het zijn eerste ervaringen op met het welkom op aarde. Het kind beleeft aan zichzelf of het er graag wil zijn of niet. Zijn belangrijkste behoeften zijn omhulling en veiligheid. Een zware bevalling, een krap geboortekanaal, de eerste weken in de couveuse of angstige ervaringen van de moeder tijdens de zwangerschap beïnvloeden zijn gevoel van welkom en het kunnen landen in zijn lichaam en in de wereld.

  • De kernvraag van de schizoïde mens is of hij er mag zijn. Dit vertaalt zich in het maar ten dele bewonen van zijn lichaam en het gevoel van een vreemdeling op aarde zijn, alsof hij geen thuis heeft te midden van mensen. De pijnlijke vraag of hij wel welkom is, verstopt hij door zich innerlijk terug te trekken, te vluchten in afwezigheid of zijn bijzonderheid te benadrukken. Een andere naam voor dit patroon is de afwezige structuur. Het masker is dat van de buitenstaander; de dromer is het transformatiebeeld.

 

Vanuit een groter perspectief is het eerste levensthema dat een mens ontmoet de ontdekking dat de aarde een ander élement is dan de hemel Het zich schuren aan de onvolmaakte aardse realiteit is een thema dat specifiek wordt uitgewerkt door iemand met een schizoïde structuur. Uit alle macht probeert hij de pijn te ontlopen van het onderscheid tussen de lichtheid van de hemelen en de zwaarte van de aarde.

Workshop 1  Workshop 2   Workshop 3   Workshop 4   Workshop 5   Workshop 6  Workshop 7

bottom of page