top of page

Je bent hier: Home / Activiteiten /  Krassen op de ziel

​

Krassen op de ziel

 

introductie  1n de karakterstructuren

 

Workshop 1

21-22 januari 2023

​

​

​

Karakterstructuren zijn te beschouwen als een atlas met landschappen van de menselijke ziel. Meestal krijgen we met een of twee structuren echt te maken. De bijbehorende thema’s lijken een bijzondere lokroep te hebben en vragen ons bij uitstek om ermee te stoeien en er een eigen antwoord op te geven. Soms overdekt een structuur nog een ander basaal thema dat pas in tweede instantie naar voren komt.

​

Hoewel kwetsingen ons lijken af te remmen of te beperken, zijn ze vooral een uitnodiging tot bewustwording en transformatie; een ontwikkelingsweg via de opdrachten die het leven ons geeft.

 

Het Griekse woord charassein, waarvan karakter is afgeleid, betekent inkrassen, merken of schérpen. Een karakterstructuur verwijst naar een opeenstapeling van krassen op de ziel. De reactie op een in de knel geraakte psychische basisbehoefte is vaak omlijnd, begrensd en beperkt. Als uitweg om de pijn van de kwetsing te vermijden, vertonen we maskergedrag: we doen alsof we niet geraakt zijn, zowel tegenover onszelf als tegenover de buitenwereld.

 

Het masker van de betreffende structuur ervaren we vaak als zo natuurlijk dat we dit niet meer als vermomming zien. In elke overlevingsstrategie blijft echter altijd een kiem van ons werkelijke zelf aanwezig, waardoor wij voeling houden met onze ziel. Door ‘ik-kracht te ontwikkelen, kunnen we de onvrijheid van ons masker doorbreken, komen we weer bij onze essentie en tonen we wie we in wezen zijn.

 

Op verschillende manieren komen we existentiële thema’s tegen waar we mee moeten leren omgaan: in onze kindertijd, vanuit de geschiedenis van ons systeem van herkomst of door indringende levenservaringen. Het thema waar we aan blijven haken, is verbonden met onze aard en aanleg en ons individuele pad. Als we er als we jóng zijn onvoldoende mee rond kunnen komen, dan kost het later moeite om er niet zodanig in gevangen te raken dat het onze bewegingsruimte beperkt. We staan voor de taak dit thema zo uit te werken dat we weer bij onszelf komen en hier vrijuit expressie aan kunnen geven.

 

Workshop 1  Workshop 2   Workshop 3   Workshop 4   Workshop 5   Workshop 6  Workshop 7

 

bottom of page