Je bent hier: Home / Activiteiten / Gesprekken met je hart

 Gesprekken met je hart 

overlevingsstrategieën

 

WORKSHOP 2

22-23 februari 2020

Hoe vaak heb je na het nemen van een rationele beslissing, of die nu goed of slecht uitpakte, niet gedacht: “Had ik maar naar mijn hart geluisterd?” Hoe vaak vond je niet minstens één reden om niet te doen wat je hart je ingaf, uit angst voor de reactie van anderen? Of bedacht je een excuus om niet te doen wat je diep in je hart wilde? Als we de signalen van ons hart negeren, begraven we onze dromen en doven we ons innerlijke vuur.

 

Om de signalen van het hart te horen, moeten we leren om naar ons hart te luisteren. Dat betekent dat we eerst moeten leren om naar ons schaduwkind te luisteren om te zien welke overtuigingen het heeft en welke overlevingsstrategieën het ontwikkelde om pijn te vermijden.

 

Wanneer we overtuigd zijn van onze innerlijke inprenting, dus onbewust (en daarom totaal) met ons schaduwkind geïdentificeerd zijn, dan streven we er naar om het schaduwkind te verdringen en ons zodanig op te stellen/te gedragen, dat we zijn negatieve overtuigingen niet hoeven te voelen. We doen vooral ons best om anderen niet te laten merken, hoe ontoereikend we ons in werkelijkheid voelen.

 

We ontwikkelen dus overlevingsstrategieën die ons moeten beschermen tegen de negatieve gevoelens en gedachtes van ons schaduwkind. Vele van deze overlevingsstrategieën heeft men al als kind ontwikkeld, andere strategieën komen pas in het volwassen leven erbij, zoals bijvoorbeeld het vluchten in een verslaving. Het is belangrijk om te begrijpen, dat we gewoonlijk een behoorlijk groot aantal overtuigingen in ons dragen, die bij de meesten van ons voortkomen uit een verwonding van meerdere psychische basisbehoeftes. Daarbij passend hebben de meeste mensen ook meerdere overlevingsstrategieën. De meeste overlevingsstrategieën spelen zich op het gedragsniveau af en manifesteren zich dus in ons handelen.

 

Wanneer we ons bewust worden van de overlevingsstrategieën van het schaduwkind, kan ons hart hierop reageren en zijn wijsheid aan het schaduwkind verder geven. Gesprekken met je innerlijke kind kunnen geoefend en gevoerd worden via diverse technieken. B.v. in een familieopstelling, met "inner-voice dialogue", of via het schrijven van brieven met je kind. Hetzelfde geldt ook voor het hart. Op bovenstaande manieren is het tevens mogelijk om in gesprek te komen met ons hart om oplossingen voor ons kind te vinden.

 

Workshop 1   Workshop 2   Workshop 3   Workshop 4   Workshop 5  Workshop 6