Blok 2:
Het innerlijke kind en de liefde –
of
De gulden middenweg tussen nabijheid en vrijheid-,
van elkaar leren houden
Wat maakt een relatie lang en gelukkig? De vraag lijkt urgenter dan ooit nu scheidingsadvocaten een post-corona-scheidingsgolf vrezen (of erop hopen) en twintigers, ook getrouwde, steeds makkelijker uit elkaar gaan, zo meldde onlangs het CBS. Daten lijkt almaar vluchtiger te worden en levenslange liefde voor weinigen weggelegd – hoe doen die geluksvogels dat toch in de Netflix-hit My Love, een documentaireserie over oude stellen die nog hand in hand lopen als ze 88 zijn? (Uit de Volkskrant van 18 juni)
​
Een gelukkige liefdesrelatie is geen kwestie van geluk, maar van persoonlijke keuze. Deze keuze is mogelijk als je innerlijk kind geleerd heeft zijn gevoel van eigenwaarde te versterken en het evenwicht te vinden tussen aanpassing en zelfbevestiging, tussen verbinding en autonomie.
​
Onze behoefte aan verbinding en saamhorigheid en onze behoefte om vrij en autonoom te zijn behoren tot onze existentiële menselijke basisbehoeften. Ons hele leven is hier van begin tot eind van doordrongen. Onze eerste ervaring in deze wereld wordt daarom bepaald door een existentiële afhankelijkheid. Hechting en afhankelijkheid staan direct met elkaar in verbinding. Onze hele daarna volgende ontwikkeling is erop gericht om ons steeds onafhankelijker en autonomer te maken. Het doel is dat wij als jongvolwassenen een zelfstandig leven kunnen leiden, volledig autonoom en los van onze ouders. Als we beiden geleerd hebben, autonoom te zijn en ons zonder angst te binden, zijn we ontwikkeld genoeg een volwassen relatie aan te gaan.
​
Als we dit mechanisme in onze kindertijd leren, ervaren we dat autonomie en verbinding in gezonde balans kunnen en moeten zijn; we hoeven we niet langer te wachten tot onze partner verandert of tot Mr. of Mrs. Right aan onze deur klopt, maar we kunnen ons geluk in eigen hand nemen.
Via het model van het innerlijke kind (schaduwkind en zonnekind) komen we onze persoonlijke inprentingen, oude geloofssystemen en beschermingsstrategiën op het spoor die nog steeds ons relatieprogramma bepalen. Wanneer we voor deze oude patronen verantwoordelijkheid nemen komen we dichter bij het doel een gezonde relatie te creëren, waar beide partners elkaar op ooghoogte ontmoeten en zich gelijkwaardig voelen.
​
Intro Workshop Workshop 1 Workshop 2 Workshop 3 Workshop 4 Workshop 5 Workshop 6